Viime kesäkuussa Helsingissä perustettu startup-yritys Faraday Rentals kehittää jakamistalouteen perustuvaa yhteisautopalvelua.
Palvelun avulla auton omistaja voi tarjota autonsa vuokrattavaksi ja autoa kaipaava saada käyttöönsä kulkuvälineen. Palvelua voivat käyttää niin kuluttajat kuin yritykset.
Yhteisautopalvelu perustuu Faradayn patenttia odottavaan teknologiaratkaisuun. Vuokrattaviin autoihin asennetaan yhtiön kehittämä laitteisto, joka mahdollistaa esimerkiksi paikannuksen sekä auton ovien avaamisen ja lukitsemisen puhelimella.
Omistaja voi päättää, milloin auto on vuokrattavissa ja mistä sen voi noutaa. Palveluun rekisteröitynyt käyttäjä puolestaan voi tarkastella ja varata vapaita autoja mobiilisovelluksella.
Faraday laskuttaa auton vuokraamisesta käytettyjen tuntien perusteella. Maksu menee automaattisesti käyttäjän luottokortilta, kun tämä päättää varauksensa. Faraday ottaa välistä 30 prosentin provision.
– Auton omistajat voivat itse päättää hinnan tietyissä rajoissa. Heidän päätöstään helpottamaan suosittelemme kaikille omistajille sopivan sijainnin lisäksi hintaa, jolla autoa kannattaa vuokrata, Viitala kertoo.
Hinnoittelumallia on hänen mukaansa tarkoitus kehittää tulosten ja palautteen perusteella.
Pyrkimyksenä nopea kansainvälistyminen
Faraday on aloittanut tammikuussa suljetun pilottikokeilun, jossa se testaa muun muassa järjestelmänsä vakautta ja tietoturvaa.
Ensimmäisessä pilotointivaiheessa Helsingissä on mukana viisi autoa, joista kaksi on sähköisiä. Viitala kertoo autosijoittajan tarjonneen autot testikäyttöön.
Yhtiö myös käy paraikaa neuvotteluja muutaman vakuutusyhtiön kanssa vuokrattavien yhteisautojen vakuutuksista.
Faradayn tavoitteena on käynnistää avoin beta-testausvaihe kesäkuussa. Silloin järjestelmässä olisi tarkoitus olla mukana 16 autoa. Yhtiö pyrkii sijoittamaan autot alueille, joissa on eniten kysyntää.
Viitala kertoo, että tämän jälkeen tavoitteena on kasvaa Helsingissä neljästä kymmeneen uudella autolla kuukaudessa.
– Keskeinen osa liikeideaa on, että emme omista yhtään autoa itse. Käytännössä meistä tulee autojen haltijoita, jotta pystymme antamaan niitä eteenpäin, mutta omistus säilyy täysin alkuperäisellä auton omistajalla.
Viitalan mukaan pyrkimyksenä on, että Faraday toimisi kahden vuoden kuluttua kahdesta kolmeen eri markkinalla kansainvälisesti. Euroopan lisäksi se tähtää Aasian markkinoille.
– Kasvustrategia on, että kun olemme saaneet stabiilin tilanteen Helsingissä, kasvetaan muihin kaupunkeihin Suomessa. Meidän tavoitteena on kasvaa mahdollisimman nopeasti Pohjois-Eurooppaan.
Suomalaiskaupungeista Viitala mainitsee esimerkkeinä Turun, Tampereen ja Oulun. Suomen ulkopuolella hän näkee Faradayn laajentavan alkuun Pohjoismaissa.
Voitto startup-kisassa
Faraday Rentals voitti viime kesänä Startup Weekend Helsinki -tapahtuman ideallaan tarjota sähköauto Tesloja yhteiskäyttöön. Sittemmin liikeideaa on hiottu, ja nyt lähtökohtaisesti kaikki alle kymmenen vuoden ikäiset autot ovat mahdollisia vuokrattavia.
Faraday työllistää tällä hetkellä neljä yrityksen perustajaa ja kahdeksan osa-aikaista työntekijää ja harjoittelijaa.
Viitala kertoo perustajien rahoittaneet yritystoimintaa pääasiassa itse mutta saaneen myös siemenvaiheen rahoitusta ja toimialaosaamista bisnesenkeliltään.
Vaikka fokus ei ole enää yksinomaan sähköautoissa, Viitalan mukaan Faradayn visiona on edelleen olla cleantech-yritys.
– Meidän tavoite on vähentää autoja ja muuttaa niitä yhteisautoiksi. Teemme autojen vuokrauksen kätevämmäksi ja tuottavammaksi auton omistajille.
Faraday Rentals on Aalto Start-Up Centerin asiakasyritys.