News

Faraday -autojen vertaisvuokrauksen Uber? (lähde: www.autotalli.com)

Oman auton laittaminen vuokralle ei ole uusi juttu, mutta kesäkuusta alkaen auton vertaisvuokraus helpottuu suomalaisen Faraday Rentalsin kehittämän mobiilisovelluksen avulla. Auton vuokraaminen onnistuu muutamassa minuutissa ja auton ovien avaaminen sujuu suoraan sovelluksen kau

Faraday Rentalsin kehittämän mobiilisovelluksen avulla. Auton vuokraaminen onnistuu muutamassa minuutissa ja auton ovien avaaminen sujuu suoraan sovelluksen kautta. Yrityksen mukaan autollaan voi tienata jopa 700 euroa kuukaudessa.

Helsingin Salmisaaressa Aalto-yliopiston Start-Up Centerissä käy kuhina. Pitkällä käytävällä pieniin huoneisiin on mahdutettu kymmeniä kasvuyrityksiä, yksi niistä Faraday Rentals. Yritys haluaa mullistaa tapamme liikkua ja käyttää autoja vertaisvuokrauspalvelunsa avulla. Ilmiö ei ole uusi, mutta Faradayn lähestyminen vertaisvuokraukseen eroaa sen kilpailijoista erityisesti helppoudellaan. 

Faradayn ydin on mobiilisovellus, jonka avulla vuokrattavien autojen sijainnin näkee yhdellä silmäyksellä, halutun auton pystyy vuokraamaan muutamalla näpäytyksellä ja ovet avaamaan suoraan sovelluksen kautta ilman hankalaa avaintenluovutusrumbaa, vuokrauksen päätyttyä laskutus hoituu suoraan luottokortilta. Faradayta voisi hyvinkin kutsua vertaisvuokrauksen Uberiksi, ja osittain käytetty ohjelmisto perustuukin Uberin käyttämään. 

Vertaisvuokrauksessa on kyse ennen kaikkea autojen käytön tehostamisesta. Keskimäärin autot seisovat 95 prosenttia ajasta käyttämättöminä, ja yhdellä vertaisvuokrattavalla autolla pystyisi korvaamaan 9-12 autoa. Kaupunkikuva suurkaupungeissa muuttuisi melkoisesti, mikäli autojen määrä olisi kymmenesosan nykyisestä, puhumattakaan pienhiukkas- ja melupäästöistä. Faradayn visiona onkin olla cleantech-yritys, ja sen myötä liikkeelle onkin lähdetty sähköautokärjellä.

– Faraday sai alkunsa halustamme päästä jakamaan Teslalla ajamisen hienous kaikille. Osallistuimme kesäkuussa 2015 Startup Weekendiin, ja sieltä lähdimme jatkokehittämään vertaisvuokrausideaamme, sanoo Faradayn toimitusjohtaja ja yksi perustajista Miikka Viitala. 

Reilussa puolessa vuodessa Faraday onkin päässyt hämmästyttävän pitkälle ja palvelu julkaistaan Arctic15 Startup -tapahtumassa kesäkuun alussa. Työtä on sovelluskehityksen ohella teettänyt autoihin asennettavan “boksin” kehittäminen. Se mahdollistaa auton paikantamisen ja ovien avaamisen Faradayn sovelluksen kautta. Toistaiseksi nämä boksit asennetaan vuokrattaviin autoihin Faradayn toimesta, mutta jatkossa asian pystyy hoitamaan kuka tahansa ilman suurempaa teknistä osaamista. 

– Käytännössä pystymme asentamaan ovienavausominaisuuden kaikkiin autoihin, joissa on toimiva kauko-ohjattu keskuslukitus, Viitala kertoo. 

Tietoturvan Faraday vakuuttaa olevan kunnossa, joten auton omistajan ei ole syytä olla huolissaan autonsa päätymisestä vääriin käsiin. Myös mahdollisiin kolari- ja naarmutustapauksiin löytyy Faradayn sovelluksessa helppo valvontakeino. 

– Sovelluksessa pystyy ottamaan ennen vuokrauksen alkua valokuvia mahdollisista naarmuista ja vuokrauksen päätyttyä auton vuokraajan tulee videoida auto ulkoisesti, jotta molemmille osapuolille  jää todiste auton kunnosta, Viitala esittelee sovellusta. 

Kysymykseen, miksi oma auto kannattaa laittaa vuokralle löytyy helppo vastaus. Erityisesti Suomessa autot ovat kalliita ja vertaisvuokraus mahdollistaa hyvän tavan kattaa auton pääomakustannuksia. Faradayn palvelussa pystyy itse määrittämään hinnan sekä milloin ja kuinka paljon autoaan haluaa vuokrata. 

– Riippuen auton sijainnista ja käyttöasteesta autollaan pystyy tienaamaan jopa noin 700 euroa kuukaudessa kulujen jälkeen. Faraday ottaa vuokrahinnoista 30 prosentin komission, sanoo Faradayn markkinoinnista vastaava Laura Smith. 

Tällä hetkellä Faraday on beta-testauksessa, mutta sovellus tulee pian saataville sovelluskauppoihin. Palvelua pääsee testaamaan ensimmäistä kertaa 2.6.2016 Arctic15 Startup -tapahtumassa Helsingin Kaapelitehtaalla. Testausvaiheen aikana kokemusta on kertynyt niin yritys- kuin yksityisasiakkaista, ja esimerkiksi palveluyritykset ovat käyttäneet Faradayn sähköautoa ajoissaan. 

– Haluamme kasvaa ulkomaille, ja yhteistyö kansainvälistyvien partnereiden kanssa on myös meille luonteva tapa lähteä kasvattamaan toimintaamme, Smith toteaa. 

Viimeistään Faradayn myötä oman auton laittaminen vuokralle ja nopea autonvuokraus tulee olemaan niin helppoa ja riskitöntä, että vertaisvuokrauksen yleistyminen on enää ihmisten tottumuksista ja mielikuvista kiinni. Ketäpä ei houkuttelisi ajatus siitä, että hyvin sijoitetulla autolla pystyisi tienaamaan jopa kaikki auton aiheuttamat kulut? 

Teksti ja kuvat: Teemu Granström, Autotalli.com

Lähde: http://www.autotalli.com/artikkeli/Tekeeko-Suomalainen-Faraday-Autojen-Vertaisvuokrauksen-Uberit